Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ стана абсолютен шампион по фолклор

Драматичен театрален състав от гр. Разлог гостува в Сандански
май 26, 2016
Отлично представяне на ТС „Звездица и ФФ „Славей“ на фестивала в Кюстендил
юли 7, 2016
Покажи всички

Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ стана абсолютен шампион по фолклор

Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров” при Народно читалище  „Отец Паисий-1919”, гр. Сандански стана абсолютен шампион със спечелването на първо място, златен медал и чек в размер на 1000 евро от участието в V-ти Балкански шампионат по фолклор „Euro folk – Жива вода 2016”, гр. Хисаря. Фестивалът се проведе от 2-ри до 12-ти юни.

На престижната сцена се изявиха над 200 фолклорни групи и състави. Високото ниво на форума бе  предпоставка за изключително голямата и оспорвана конкуренция между участниците.  Изпълненията на участниците бяха оценявани от 5-членно професионално жури. След оспорвана надпревара на финала излязоха двата най-добре представили се ансамбли – Ансамбъл „Никола Вапцаров”, гр. Сандански и Ансамбъл „Българани”, гр. София.

Наградите бяха  официално връчени на Гергана Костадинова – главния художествен ръководител на ансамбъла, от Калоян Николов – президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Под бурните аплодисменти и със ставане на крака всички присъстващи оцениха по достойнство успеха на нашия ансамбъл. След получаване на големия приз Гергана Костадинова изрази своята благодарност и признателност към самодейците и ръководителите на групи към ансамбъла за положения  труд.

Не по-малко щастлив от всички бе и председателят на читалището – Атанас Стоянов, който бе ръководител на групата. Той не скри голямото си вълнение и неописуемата си радост от заслужената победа. Изказвайки искрените си благодарности към допринеслите за големия успех той им пожела да продължат надграждането на всичко постигнато до тук и да развиват фолклорните традиции, трайно свързани с българския дух и култура в Сандански, Пиринския край и страната.

Спечелената сума от победата ще бъде изразходвана за закупуване на допълнителен реквизит за нуждите на самодейците от ансамбъла.