Народно читалище „Отец Паисий“ представи първата книга на художничката Илияна Тошева

Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров” към Народно читалище „Отец Паисий-1919” се завърна от гастрол в град Истанбул
октомври 11, 2012
Празничен коледен концерт
декември 18, 2012
Покажи всички

Народно читалище „Отец Паисий“ представи първата книга на художничката Илияна Тошева

Народно читалище „Отец Паисий” организира и  представи книгата на Илина Кирина (Илияна Тошева) „Приказка за моя град“. За Илияна Тошева, позната ни досега като художник, „Приказка за моя град“ е първата й книга. Илюстрациите към нея са дело на самата авторка. Сюжетът на книгата е исторически, но разработен в приказен формат.

ВИЗИТКА

Илияна Тошева Родена е през 1954 г. във Варна. Средно образование завършва в гимназия „Яне Сандански“, Сандански. 
Артистичното си образование получава в София. Занимава се с аранжиране на музеи в страната и чужбина. Преподава в неделно училище към църквата „Св. Георги“, Сандански.

ПРЕДИСЛОВИЕ

към „Приказка за моя град”

Към малките, а защо не и по-възрастните читатели!

С тези няколко встъпителни думи искам да споделя с вас защо с тази книга се опитвам да докосна сърцата ви и да повдигна вашето самочувствие на граждани на нашия град.

Този град, градът който всеки от нас нарича „моя град”, заслужава наистина да се гордеем с него. Защото миналото му е наситено не само с битки, с мъки и страдание, но и с радост, с надежди и съзидание. Защото природата тук е вълшебно красива, водата е топла и лековита, въздухът – тъй чист и мек, че почти божествен.

Защото, когато си наследник на горди и храбри свободолюбиви племена, населявали някога тези земи и напоили ги с потта и кръвта си, не може поне мъничка частица от тях да не е останала вградена в нас.

А това е повод за гордост.

Предлагам ви едно забавно приключение в миналото, с неговите хора, оставили завинаги отпечатъка си върху нас, техните потомци.