240 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен

„The Hopers” отново първи на национален турнир по хип-хоп
декември 13, 2010
НЧ „Отец Паисий-1919“ подписа споразумение за сътрудничество
декември 20, 2010
Покажи всички

240 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен

Лудвиг ван Бетовен е роден на 16-ти Декември 1770. Баща му-Йохан  бил придворен оперен певец. Майката на Лудвиг винаги е била описвана от него като много добър човек със щедро сърце. Бетовен я олицетворява като своя най-добър приятел. В семейството на Бетовен се родили седем деца , но едва трима от тях оцелели , като Лудвиг бил най-възрастния.  

В ранните си години малкият Лудвиг бил заинтересуван от музиката и неговият баща  му преподавал ден и нощ. Бащата бил сериозно решен да направи втори Моцарт от сина си с цел да припечелва пари.

На 26-ти Март 1778, на 8 годишна възраст, малкият Бетовен за първи път изнесъл малък концерт. Скоро Лудвиг се учел да свири на орган и да композира при известният до тогава придворен органист   Готлъб Нефе. Нефе открил огромният талант на Бетовен.  

През 1782-а Лудвиг бил на 12 години и публикувал първите си творби: 9 вариации в C минор, за пиано. През юни  1784, по предложение на Нефе, Лудвиг е назначен за главен органист когато момчето било на 14 години.

Принц Максимилиян Франц  бил впечатлен от дарбата на Лудвиг, и го пратил при Волфганг Амадеус Моцарт през  1787, за да подобри музикалните си възможности. Но Моцарт не обърнал голямо внимание на музикалният талант на момчето и той взел само два урока от Моцарт.

 Пет години по-късно , през  1792, Бетовен се върнал във Виена-градът на музиката където взимал уроци от Йозеф Хайдн. Един от приятелите на Бетовен му казал: „Ще получиш дарбата на Моцарт от ръцете на Хайдн“…

През 1794, Бетовен композирал своят опус 1, за трио пиано. През последвалата година изнесъл концерти в Прага , Дрезден Лайпциг и Берлин.  

Бетовен станал известен във Виена. Почти всеки аристократ и музикант знаел името му.

През 1801 започва да оглушава.. Но глухотата не му попречилада  напише едни от най-известните си творби : Соната за пианo (наречена Буря, опус 31), втора и трета Симфония- „Ероика” и много други.  

Бетховен пише общо девет симфонии, пет концерта за пиано и оркестър, концерт за цигулка и оркестър и други; Операта „Фиделио“, увертюрите „Леонора“, „Егмонт“, „Кориолан“, „Тържествената меса“. Има и много клавирни творби – 32 сонати, 10 сонати за цигулка, 16 струнни квартета, вокални пиеси и др.

Умира на 56-годишна възраст във Виена на 26 март 1827 г. по време на гръмотевична буря. На погребението на Бетовен  присъствали между10 000 и 30 000 души.