90 години от рождението на Джани Родари

ХV-ти Балкански младежки фестивал се проведе в град Сандански
септември 13, 2010
Детско утро под надслов „Гатанка ще ти задам“ се проведе в Детския отдел на читалищната библиотеката
октомври 26, 2010
Покажи всички

90 години от рождението на Джани Родари

На 23 октомври се навършват 90 години от рождението на големия детски писател Джани Родари. Той е роден в малкото италианско градче Оменя. Едва на 17 години започва да преподава италиански език в семейство на богати евреи, а по-късно става начален учител. Общуването с малчуганите е удоволствие за него. Децата го обичат, защото им поднася по-голяма част от знанията във вид на игри. Освен това непрекъснато им разказва свои приказки, в които умело преплита постиженията на съвременната наука и техника с вълшебства. Често провокира детската фантазия, като оставя учениците сами да измислят края на творбата, да сътворят нова история по познатата приказка или да я обърнат „наопаки”.

От 1947 година Джани Родари се отдава на литературно творчество за деца. Световна известност му донася приказният роман „Приключе-нията на Лукчо”, който излиза на български език още през 1953 година. В него се разказва как храбрият Лукчо и неговите приятели се опълчват срещу алчния и безсърдечен владетел принц Лимон. Романът е низ от драматични и комични ситуации. Накрая, както във всяка приказка, доброто побеждава.

Увлекателни, изпълнени с въображение и хумор, са кратките приказки от сборника „Приказки по телефона”. Героите в повечето от тях разкриват образа на съвременното дете – любопитно и палаво като Алиса Търкуланка, разсеяно и жадно да опознае света като Джованино Денгуба, страхуващо се от изпитване в училище, но и нуждаещо се от приятели като Невидимия Тонино…

Джани Родари винаги е смятал, че фантазията, особено детската, е като необятна страна, населена с причудливи същества, където всичко е възможно. Така в приказната повест „Синята стрела” героите са играчки. Те решават да се отправят към бедните деца, за да получат и те подаръци за Коледа.

Писателят е посещавал България. Срещите му с българските деца са били винаги много интересни. През 1970 година Джани Родари е отличен с най-престижната международна награда за детско творчество – „Ханс Кристиян Андерсен”.