Женските фолклорни групи “Здраве” и “Стримона” се завърнаха със златен и сребърен медал от участие в Европейски шампионат по фолклор

Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров” получи покана за участие в Международен фестивал
юли 13, 2010
ХV-ти Балкански младежки фестивал се проведе в град Сандански
септември 13, 2010
Покажи всички

Женските фолклорни групи “Здраве” и “Стримона” се завърнаха със златен и сребърен медал от участие в Европейски шампионат по фолклор

Женска фолклорна група „Здраве“, с ръководител Николина Манолева и Женска фолклорна група „Стримона“, с ръководител Илинка Маникатова при Народно читалище „Отец Паисий-1919″, гр. Сандански взеха участие в Eвропийския шампионат по фолклор проведен от 09-ти до 19-ти юли в гр. Несебър. „Здраве“ грабна златния медал, а „Стримона“ стана вицешампион и спечели сребърно отличие.

ZdraveНа сцената на  Античния амфитеатър в гр. Несебър се състезаваха около 80 колектива от цял свят, между които участници от Израел, Полша, Русия, Беларус, Словения, Турция и други. Високо признание „Стримона“ и „Здраве“ получиха от публиката, която беше предимно от чужденци, дошли на почивка в България. Те бяха толкова силно впечатлени, че  идваха лично да ги поздравят и да се снимат с тях.

StrimonaС това участие нашите състави станаха рекламно лице не само на Община Сандански, но и на България, защото чрез излъчване по 50 кабелни телевизии в България, три сателитни телевизии с обхват цяла Европа и две световни Интернет телевизии, те ще участват в популяризиране на изяществото и пъстротата на българския фолклор от Пиринския край по цял свят.