Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ се представи блестящо в две участия на международна сцена

Детски рисунки украсиха фоайето на Дома на културата в гр. Сандански
май 30, 2009
Поетът Петър Караангов направи дарение за библиотеката
август 7, 2009
Покажи всички

Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ се представи блестящо в две участия на международна сцена

http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Bulgarian/Theme_Muzika/Material/bg_music_culture_out_240609.htm

Танцовият състав към Ансамбъла за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ , взе участие в 51-вия  международен фолклорен фестивал в гр. Сен Пиер де Корп, Франция. Турнето се проведе от 10 до 17 юни. Ансамбълът, с главен художествен ръководител Гергана Костадинова, участва в три фестивални концерта и дефиле. Формацията беше представена от танцовия състав, оркестъра и солист – Йордан Андреев. Водач на групата беше Атанас Стоянов – председател на Народно читалище „Отец Паисий“.

Във фестивала участваха групи от Испания, Италия, Литва, Перу, Чили, Гваделупа, Монголия и др. Програмата на танцовия състав беше невероятно вълнуваща, наситена с много темперамент и изящество. Стотици зрители, между които и български гурбетчии, подкрепяха с въодушевление и непрекъснати аплодисменти нашите участници.

Вълнуващо преживяване по време на престоя в Сен Пиер де Корп беше посещението на един от най-представителните и най-големите замъци във френската дворцова архитектура – Шамборд, строен по проект на Леонардо да Винчи.

На 20 юни АНПТ „Никола Вапцаров“ взе участие и в 25-ия Международен фолклорен фестивал в гр. Солун, Р Гърция. Гостуването бе по покана на председателя на Културна асоциация „Харилау“ – Стратос Циклас.

Фестивалният концерт се проведе на амфитеатрална сцена, разположена в парка „Неа Елветиас“. В концерта взеха участие: мъжка певческа група, женски хор, танцов състав и оркестър.

На фона на останалите участници във фестивалната програма представянето на ансамбъла беше отличено като истинско театрално представление.

На финала на концерта съставът получи почетен плакет.