Шеста хорова среща в Яница

Мъжката фолклорна група получи втора награда на фестивала „Малешево пее и танцува”
октомври 27, 2008
Покажи всички

Шеста хорова среща в Яница

На 18 октомври мъжката група  и женският хор към Ансамбъла за народни песни  и танци при Читалище „Отец Паисий”, гр. Сандански, взеха участие в 6-а международна хорова среща, която беше проведена в културния център на гр. Яница, Република Гърция. ianitsaГостуването на ансамбъла беше по покана на господин Пламен Иванов – генерален консул на българското консулство в Солун. С изпълнението на колоритни български ритми от Пиринския регион Ансамбълът за народни песни и танци  внесе изключително разнообразие сред преобладаващите хорови изпълнения на състави от Република Гърция .

Генералният консул Пламен Иванов заяви, че не е случайно присъствието на състав от Община Сандански, тъй като взаимоотношенията между Южна България  и Северна Гърция са много важни, особено сега, когато България  е пълноправен член на ЕС. „Българското консулство помага за осъществяването на тези връзки с всичките възможности, които има, и факт е това, че доведохме един ансамбъл от най-близкия ни град.”

Кметът на Яница каза, че срещи като тази са изключително важни за постигане на икономическите цели на двете страни и са много по- силни, когато протичат чрез културните взаимоотношения между държавите. На срещата присъстваха също Антонис Иконому – директор на хоровия съюз в Гърция, и Елени Писмиси – директор на общинска служба за многостранно развитие на Яница. Обсъдена беше възможността за бъдещи партньорски взаимоотношения между Читалище „Отец Паисий” и  културния център на Община Яница.