Китаро-мандолинен оркестър

Китаро-мандолинният оркестър при Народно читалище „Отец Паисий-1919” се създава през 1976 година от Стефан Борилов. С финансовата подкрепа на общинското ръководство са осигурени 25 музикални инструмента – мандоли, мандолини и китари. Още с първите си изпълнения на сцената оркестърът придобива популярност сред училищата в града.

В репертоара на оркестъра са включени преди всичко класически творби от европейски и руски композитори. Съставът изпълнява и пиеси на основата на народната песен от различни фолклорни области на България, обработка на наши композитори.

Появите на Китаро-мандолинния оркестър на сцената предизвикват възторга на зрителите. Съставът се превръща в гордост за санданчани. Следват покани за участие в окръжни и национални културни събития и заслужената оценка на специалистите за професионалното ниво и високото изпълнителско майсторство на самодейците инструменталисти.

През 1983 година Китаро-мандолинният оркестър участва в Национален фестивал на китаро-мандолинните оркестри в град Петрич. В надпревара с 80 състава оркестърът печели Златен медал. През 1984 година вече е Лауреат на ІV Републикански фестивал на художествената самодейност и отново печели Златен медал.

През 1985 година съставът участва в Първата международна среща на испанските музикални инструменталисти, град Мадрид, Испания. Срещата е в рамките на Международната европейска година на музиката, посветена на 300-годишнината от рождението на Бах, Хендел и Скарлати.

През 1987 година в Сандански гостува мандолинен оркестър от град Тарб, Франция. Гостите са впечатлени от „начупения ритъм и висока динамика на изпълнение” на българската народна музика. През същата година Китаро-мандолинният оркестър участва във Втори национален фестивал в град Самоков и отново се връща със Златен медал. Изнася концерти и в Република Македония, градовете Берово, Пехчево и Битоля.

С богатия си репертоар и изпълнения на професионално ниво, нашите млади инструменталисти впечатляват домакините, където и да се изявяват. В периода 1995-2005 година Китаро-мандолинният оркестър четири пъти посещава Мадрид и изнася 12 концерта, във Франция – 8 концерта и в съседна Гърция – 4 концерта. Последното турне на състава  е през 2005 година в Република Унгария.

От 2009 година ръководител на китаро-мандолинният оркестър е Василка Манолева, дългогодишна самодейка в състава. Към оркестъра непрекъснато се присъединяват нови млади музиканти, подържа се старият репертоар, а също се добавят и нови музикални произведения към него.През 2010г, печелят второ място на фестивал в Албена. Ежегодно участват във фестивали в гр. Пазарджик и гр. Благоевград. Радват се и на аплдосименти и на чужда сцена- през 2015, в гр. Дойран, Македония и през 2016 в гр. Инстанбул, Турция, където изнасят самостоятелно турне.  През 2018, печелят първо място на международен фестивал в гр. Имотски, Хърватска.

Галерия