НОВИНИ

Ансамбълът на Сандански отново е на първо място от участие в конкурсна фолклорна програма

24.10.2016

Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ към Народно читалище „Отец Паисий-1919″, гр. Сандански, с ръководител Гергана Костадинова, се класира на първо място от участието си в конкурсната програма на XIII Международен фолклорен фестивал ”Малешево пее и танцува”, село  Микрево, община Струмяни. Заслужената награда бе извоювана в категория за танцово изпълнение – ансамбли – обработен фолклор, където взеха участие още много ансамбли от страната и чужбина. На фестивалната сцената ансамбълът  представи програмата „Пиринска китка“, в която се включиха всички звена от ансамбъла – танцовият състав с ръководител Гергана Костадинова, мъжката фолклорна група с ръководител Росен Катеринкин, женският народен хор с ръководител Магдалена Танчева и оркестърът с ръководител Александър Харизанов.

Възпитаниците на Магдалена Танчева – Анабел и Дарина Дамянови, пък се класираха на трето място в категория вокално изпълнение до 18 години.

Ансамбълът от Сандански всяка година ни изненадва приятно, с това което показва на фестивалната сцена – коментираха от журито.

„През тази година съставът успя да спечели многото първи награди от участия в национални  и международни фолклорни конкурси. Това е безспорно доказателство за високото изпълнителско майсторство на нашите самодейци в областта на българския фолклор. С цялата си творческа и читалищна дейност показваме, че българските културни и духовни традиции продължават да са живи и да съхраняват националната ни идентичност и защита на българщината”, каза председателя на Народно читалище „Отец Паисий-1919” – Атанас Стоянов.

Китаро-мандолинният оркестър към Народно читалище „Отец Паисий-1919”, гр. Сандански отпразнува своя 40-годшнен юбилей

11.10.2016

С грандиозен концерт, в голямата зала на Дома на културата, Народно читалище „Отец Паисий-1919” отбеляза 40 години от създаването на китаро-манодлиния оркестър.

По време на концерта стана ясно, че оркестърът занапред ще носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефан Борилов, споминал се наскоро. Новината бе съобщена от  председателят на Народно читалище „Отец Паисий-1919″, гр. Сандански – г-н Атанас Стоянов.

Стоянов поздрави оркестъра за 40-годишното творческо дело. Той връчи плакет на ръководителката – Василка Манолева за принос в развитието на музикалното изкуство. С плакет за принос в културния живот на град Сандански, посмъртно, бе отличено и делото на  Стефан Борилов.

Поздравителен адрес от кмета на община Сандански  –  г-н  Кирил Котев, поднесе г-жа Зорица Органджиева – заместник кмет „Социални и хуманитарни дейности” в общината.

В празничното събитие, заедно с оркестъра от Сандански, взеха участие и  китаро-мандолинните оркестри от градовете Благоевград, Петрич и Пазарджик.

На финала на концерта, всички участници, които са час от голямото семейство на Националния китаро-мандолинен оркестър, изпълниха няколко пиеси.

Публиката аплодира бурно и със ставане на крака прекрасните изпълнения на музикантите.

8 октомври, събота, 40-годишен юбилеен концерт на китаро-мандолинния оркестър

05.10.2016

Народно читалище „Отец Паисий-1919″, гр. Сандански, Ви кани на концерт по повод 40-годишния юбилеен концерт на китаро-мандолинния оркестър. В концерта участие ще вземат:
- Национален китаро-мандолинен оркестър
- Мандолинен оркестър „Елена Генова“, гр. Пазарджик
- Китаро-мандолинен оркестър при НЧ „Никола Вапцаров-1866″, гр. Благоевград
- Китаро-мандолинен оркестър при НЧ „Братя Миладинови-1914″, гр. Петрич
- Китаро-мандолинен оркестър при НЧ „Отец Паисий-1919″, гр. Сандански
Концертът ще се проведе на 8 октомври /събота/ от 19:00 часа в големия салон на Дома на културата, гр. Сандански. Входът е свободен! Заповядайте!

7 октомври, петък, 20-годишен юбилеен концерт на Женска фолклорна група

Народно читалище „Отец Паисий-1919”, гр. Сандански, Ви кани на концерт по повод 20-годишния  юбилей на женска фолклорна група „Здраве”с ръководител Николина Манолева.

В концерта  ще вземат участие: Женска фолклорна група „Здраве” , Мъжка фолклорна група и Група за автентичен фолклор „Детелина” към Народно читалище „Отец Паисий-1919”, гр. Сандански, Общински танцов състав „Празник”, гр. Сандански, Женска фолклорна група към Народно читалище „Петър Берон -2008”, с. Лебница, общ. Сандански,  Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка”, с. Първомай, общ. Петрич, Фолклорна формация „Бански старчета”, гр. Банско,  Ваня Найденова и Карамфил Божиков.

Концертът ще се проведе на 7-ми октомври (петък) 2016 г. от 19:00 часа в големия салон на Дома на културата, гр. Сандански. Входът е свободен! Заповядайте!