НОВИНИ

За XXIII – ти път избраха „Цар на виното” в Сандански

30.12.2015

Живко Ангелов с „Мерло” от с. Лешница, община Сандански стана тазгодишния носител на титлата Цар на виното на ХХIII – ти Празник на младото вино в Сандански, който бе награден от заместник кмета на община Сандански Вангел Анталавичев. Общината преди няколко седмици обяви конкурсът за младо вино, оценявано от жури – етнолози от Агенцията по лозата и виното.

Специалистите и винарите разказаха, че тази година виното е ароматно с богато изразен вкус и всички около 20 участника в конкурса са произвели добри, ароматни и силни вина.

Възможност да опитат от напитката на боговете имаха всички, които се събраха днес на площад „България” в Сандански, където настроение създадоха и Мъжката фолклорна група към НЧ „Отец Паисий – 1919 , гр. Сандански” и Женските фолклорни групи „Здравец”, „Детелина” и „Стримона”, както и групата към читалище с. Катунци.

Победителят на най-хубаво младо вино имаше и подгласници, на второ място бе пенливата напитка на Мариян Георгиев, с. Враня, а на трето Гергана Попова, с. Поленица.

За стимул на винопроизводителите и заради качествените вина тази година, имаше и четвърто, пето и шесто място.
Всички присъстващи, освен на хубаво вино се насладиха и на хубава музика и танци на Празника на младото вино.

Концерт на фолклорните формации от община Сандански

22.12.2015

Коледен концерт на фолклорните състави от Сандански бе проведен на площада в града. В него участие взеха вокална група „Звънче”, танцов състав „Празник”, фолклорна формация „Славей”, детски танцов състав „Звездица”, ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров” и Духов оркестър – Сандански. Сцената на площад „България“ оживя от буйните ритми на българската народна музика и прекрасните изпълнения на самодейците от Народно читалище „Отец Паисий-1919″. На финала на празничната програма към ансамбъла се присъедини и градския духов оркестър. Публиката бе очарована от добре организирания и представен концерт.

Коледен концерт – класическа музика бе проведен в Сандански

14.12.2015

Концерт посветен на един от най-светлите празници в християнския календар – Коледа, бе проведен в Сандански. Ценители на класическата музика посетиха културното мероприятие, в което взеха участие възпитаници от школите по пиано, китара и цигулка към читалищата в Сандански и Благоевград.  Голям фурор предизвикаха изпълненията на цигулка от дуета Гергана Стоянова – преподавател по цигулка и Цветелина Ангелова – нейна възпитаничка, които изпълниха „Из продадена невеста” от Сметана и POR UNA KABEZA.

Кулминацията на концерта бяха изпълненията на Симеона Кротева – носителка на сребърен медал от  конкурса „С крилете на музиката”, София 2015 г. и Лидия Драготинова- носителка на златен медал от същия конкурс.

Читалищната библиотека в Сандански се включи в инициативата „Седмица на четенето“

11.12.2015

Във връзка с обявената от МОН „Седмица на четенето“ ученици от началните класове от Второ ОУ „Христо Смирненски“ – гр. Сандански посетиха библиотеката и проведоха маратон на четенето под наслов „Приказки край огнището“. Мероприятието се състоя в детски отдел на библиотеката. Основно участие по подготовката и провеждането му взеха библиотекарките от детския отдел Ваня Субашева и Йорданка Русакова. В ролята на бабата, която разказва приказки край огнището, се преобрази библиотекарката Ваня Субашева. Децата от класа на госпожа Мариана Георгьовска показаха голяма любов към книгата и четенето. Учителката беше подготвила игра -гатанка.  Децата трябваше от едно изречение да познаят коя е приказката от тяхната читанката, след което да вземат участие в нейното четене.  Малките ученици бяха изключително съсредоточени и всяко дете с нетърпение очакваше да дойде неговият ред. Всички деца бяха наградени с грамота от тяхната учителка и бяха почерпени от библиотекарките.