НОВИНИ

Детски народен хор „Славей” спечели първа награда от Фолклорен фестивал „Слънце иде”

26.06.2012

Детски народен хор „Славе” с ръководител Магдалена Танчева  към Народно читалище „Отец Паисий-1919” се завърна с първа награда от участието си в 12-тото поредно издание на Фолклорен фестивал „Слънце иде”, с. Дрен, община Радомир. Сред  индивидуалните изпълнители пък, Велизар Дюлгеров, солист към Детски народен хор „Славей” спечели предметна награда за най-малък индивидуален изпълнител.

Малките самодейци от Санданското читалище се надпреварваха с 56 фолклорни формации и над 160 индивидуални изпълнители от различни фолклорни области на Българи. Те представиха  богат репертоар от Пирински песни и по този начин станаха час от пъстра палитра от разнообразни песни и танци.

Журито, в чийто състав влизат изтъкнати фолклористи от института по фолклор, изказаха искрените си поздравления за номинираните изпълнители и ги наградиха подобаващо.  

Санданската група The Hopers осъществи мечтата си- републикански шампиони!

10.06.2012

Хип-хоп групата The Hopers се завърна вчера с три първи  и две втори места от осмия национален танцов шампионат по хип-хоп, който се проведе на 9 юни в столицата. В мероприятието, организирано от Българската Спортна Танцова Федерация, участваха над 10 колектива от цялата страна.

Състезателния ден традиционно  започна със солата и дуетите във всички възрастови категории. При 9-11 годишните солистките Стефани Върколова и Тони Ангелова се наредиха на 4  и 6 място съответно, при доста тежка конкуренция. Дуетът Тони Ангелова/Ивана Харизанова пък заслужено грабнаха златния медал в същата възрастова категория. Солистката Николина Траянова стана вицешампион при 12-15 годишните, а дуетите Бетрис Тотева/ София Спасова и Велизара Шаварска/Илияна Шапкова се наредиха на 5 и 6 място. Дуетът на Валентина Станкова и Александра Равначка останаха четвърти при най-големите.

През втората част от деня зрителите в зала „Христо Ботев” се насладиха на малките групи и формациите. При 9-11 годишните Lil Hopers станаха втори. При 12-15 годишните The Hopers Juniors се изкачиха на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Същия пример последваха и най-големите от The Hopers, който сбъднаха своята мечта- те станаха републикански шампиони за 2012.

„Изключително съм доволна от представянете на децата. Тазгодишната ни цел се сбъдна. Приключваме един победен танцов сезон, окичен с много купи и медали. Каним всичките ни приятели на заключителния ни концерт, който ще се проведе на 1 юли от 20:00 в Летния театър на град Сандански. Дано времето не ни попречи да ви представим спектакъла ни „Мисия Хоуп”. Ако пък да, събитието ще се проведе в  Дома на културата.”, споделя ръководителката Невена Станкова