НОВИНИ

Лекция за ЕС бе изнесена в читалищната библиотека

20.02.2012

Днес (20.02.2012 г.), в Библиотеката при Читалище „Отец Паисий – 1919” бе изнесена лекция на тема „Работа на европейските институции”. Инициативата бе подета от Европейски клуб „School junior” към Гимназия „Яне Сандански”, с ръководител Емилия Пенева. Лекторката, Йорданка Нонева – студентка по право в СУ „Климент Охридски”, по интересен и интригуващ начин с помощта на мулти медия представи презентация и сподели личните си впечатления от посещението си в Брюксел. Тази лекция е втората по ред от серия лекции за европейските институции. Първата бе проведена на 23 януари. Тогава младежите се запознаха с Историята на ЕС. На 27 февруари ще бъде завършен лекционният курс с темата „Възможности за реализация на младите хора”.

 Емилия Пенева изказа благодарност на целия екип на библиотеката при НЧ „Отец Паисий-1919” за доброто обслужване и предоставената възможност за ползване на зала, техника и материали.

Клуб „School stars”  е създаден на доброволни начала с основна цел споделяне на европейските ценности. В клуб „School stars” членуват младежи, които имат повишен интерес към знание за Европейсия съюз. Сформира се през ноември месец 2011 година. Регистриран е в Националната асоциация на българските европейски клубове със седалище София.

Поетична среща под наслов „Вино и любов“

15.02.2012

Поетично-музикална вечер под наслов „Вино и любов” събра в Читалнята на Библиотеката литературни творци от град Сандански и ученици от  гимназиите в града. Свои творби рецитираха поетите Димитър Чонгов, Катя Ерменкова, Серафим Гоцев, Стефка Галева, Илия Кръндаров и Славчо Симеонов.

Изпълненията на  млади самодейци от Китаро-мандолинния оркестър, с ръководител Стефан Борилов допринесоха за по-пълното и емоционално възприятие на празника.

В рамките на поетичната вечер бе проведен импровизиран конкурс, в който младежите трябваше да споделят своя мисъл или послание за любовта и виното. Победителите в конкурса  Любен Алексиев, Явор Кирилов, Георги Андонов и Рени Танева бяха наградени с книги подсигурени от Читалището. Всички участници в поетичния рецитал си тръгнаха с късметчета-мисли за любовта от известни български и чуждестранни писатели.