НОВИНИ

Нов информационен център в Библиотеката

22.12.2010

Председателят на Народно читалище „Отец Паисий-1919”- г-н Атанас Стоянов откри нов Информационен център в читалищната библиотека. Изграждането на центъра стана в резултат на Международния проект „Глобални библиотеки” на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” и с подкрепата на Община Сандански. Целта на проекта е превръщането на обществените библиотеки в място за неограничен достъп до информация и знания, както и място за социални контакти. Библиотеката получи 13 нови компютърни работни станции, 1 мултифункционално устройство, цветен принтер, мултимедиен проектор, които са разположени в трите читални. Ползването на компютрите и достъпа до Интернет ще бъдат безплатни за всички граждани. Библиотеката предлага и нови услуги на своите читатели – сканиране на документи и цветно принтиране.

НЧ „Отец Паисий-1919″ подписа споразумение за сътрудничество

20.12.2010

На 17. 12. 2010 г.  в заседателната зала на Общински съвет-Сандански, бе подписано споразумение за сътрудничество между Народно читалище „Отец Паисий-1919″ и Културен институт „Харилау“, град Солун.  По-късно  в Големия салон на Дома на културата бе проведен тържествен Коледен концерт, в който наред със състави от читалището се изяви и Фолклорна формация „Харилау“ от град Солун, Република Гърция. Председателите на двете културни институции – господин Атанас Стоянов и господин Панайотис Кекас изразиха пред гостите на концерта задоволство от това, че ще имат възможност да продължат  ползотворното си сътрудничество, което се изразява в обмяна  на гостувания за изяви, обмяна на опит и помощ.

240 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен

15.12.2010

Лудвиг ван Бетовен е роден на 16-ти Декември 1770. Баща му-Йохан  бил придворен оперен певец. Майката на Лудвиг винаги е била описвана от него като много добър човек със щедро сърце. Бетовен я олицетворява като своя най-добър приятел. В семейството на Бетовен се родили седем деца , но едва трима от тях оцелели , като Лудвиг бил най-възрастния.  

В ранните си години малкият Лудвиг бил заинтересуван от музиката и неговият баща  му преподавал ден и нощ. Бащата бил сериозно решен да направи втори Моцарт от сина си с цел да припечелва пари. (още…)

„The Hopers” отново първи на национален турнир по хип-хоп

13.12.2010

Хип-хоп групата на Танцова формация „Хоуп” при НЧ „Отец Паисий-1919” се завърна от Петия национален турнир за купата на България „Предколедна танцова фиеста”. Състезанието се проведе в град Перник, като в него взеха участие около 800 танцьори от цялата страна.

В най- успорваната категория- „Юноши” взе участие и „The Hopers”. Първа успя да се пребори Николина Траянова, която спечели сребърен медал, състезавайки се срещу 30 участнички в категория „соло”. Валентина Станкова и Александра Равначка пък се наредиха трети сред конкуренция от 15 дуета. В категория „малка група”(до 7 участници) „The Hopers” извоюваха второ място, а в най-вълнуващата категория- „Формации”, хореографията “Hands up” стана големият победител.

„За втора поредна година ни признават за номер едно на този турнир.Въпреки, че половина деца са нови и тренирахме само 2 месеца с тях, успяхме да създадем един добър отбор. Надявам се така да продължаваме и занапред”, споделя ръководителката Невена Станкова.