НОВИНИ

Женските фолклорни групи “Здраве” и “Стримона” се завърнаха със златен и сребърен медал от участие в Европейски шампионат по фолклор

24.07.2010

Женска фолклорна група „Здраве“, с ръководител Николина Манолева и Женска фолклорна група „Стримона“, с ръководител Илинка Маникатова при Народно читалище „Отец Паисий-1919″, гр. Сандански взеха участие в Eвропийския шампионат по фолклор проведен от 09-ти до 19-ти юли в гр. Несебър. „Здраве“ грабна златния медал, а „Стримона“ стана вицешампион и спечели сребърно отличие.

ZdraveНа сцената на  Античния амфитеатър в гр. Несебър се състезаваха около 80 колектива от цял свят, между които участници от Израел, Полша, Русия, Беларус, Словения, Турция и други. Високо признание „Стримона“ и „Здраве“ получиха от публиката, която беше предимно от чужденци, дошли на почивка в България. Те бяха толкова силно впечатлени, че  идваха лично да ги поздравят и да се снимат с тях.

StrimonaС това участие нашите състави станаха рекламно лице не само на Община Сандански, но и на България, защото чрез излъчване по 50 кабелни телевизии в България, три сателитни телевизии с обхват цяла Европа и две световни Интернет телевизии, те ще участват в популяризиране на изяществото и пъстротата на българския фолклор от Пиринския край по цял свят.

Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров” получи покана за участие в Международен фестивал

13.07.2010

На 24 юли самодейците от Ансамбъл „Никола Вапцаров“ заминават на 5-дневно турне в Босна и Херцеговина. Поканата е от Градски фолклорен ансамбъл, Маглай. 

Фестивалът започва на 25 юли и ще продължи до 29 юли. Нашият състав ще вземе участие в петте фестивални вечери, които ще бъдат проведени в 5 различни града, между които Маглай, Тузла и Сараево.

Във фестивала ще  участват фолклорни състави от над 20 страни – Турция, Украйна, Македония, Хърватия, Полша, Словения и др.

33-мата танцьори, музиканти, певци и певици ще бъдат водени от Атанас Стоянов, председател на Народно читалище „Отец Паисий – 1919″ и ръководителката на ансамбъла Гергана Костадинова.

Четвърти международен фолклорен фестивал “Пауталия”- 2010

05.07.2010

Детски народен хор „Славей“, с ръководител Магдалена Танчева при Народно читалище „Отец Паисий – 1919″ се завърна с първа награда от участие в Международен фолклорен фестивал „Пауталия“,  който се проведе от 02 до 04 юли в гр. Кюстендил.

dscn1824Децата от народния хор към санданското читалище се зарадваха и на индивидуални награди. В надпреварата между индивидуалните изпълнители, категория „Народни песни“ на І-во място бяха отличени Петя Кармфилкова, Снежана Карамфилкова и Илиана Мечкарова. На ІІ-ро място се класираха Лора Панайотова, Мария Костадинова и Вергиния Гюрова. ІІІ-то място пък взе Илия Кръстев.

Във фестивалът се състезаваха над 2 500 изпълнители от България, Македония, Сърбия и др.

В журито на конкурса участваха едни от най-видните имена в българския фолклор – народната певица Олга Борисова и проф. Петър Льондев.