НОВИНИ

Заключителни концерти в Читалище “Отец Паисий”

28.05.2010

dscn15342Малките възпитаници на детските състави в читалището приключиха учебната година с два концерта. В навечерието на един от най – светлите празнични дни за детето – 1 юни тяхната продукция изпълни с радост всички присъстващи. Детски танцов състав „Звездица“, с ръководител Гергана Костадинова, Танцова формация „Хоуп“, с ръководител Невена Станкова, Детски народен хор „Славей“, с ръководител Магдалена Танчева и Вокална група „Звънче“, с ръководител Здравка Гошевска се изявиха на 25 май в големия салон на Дома на културата.

dscn16062

Школата по пиано, с ръководител Магдалена Христова и школата по мандолина и китара, с ръководител Стефан Борилов пък се представиха на 26 май в камерната зала на Дома на културата. Над 20 музикални пиеси от наши и чужди автори изпълниха децата, с което показаха пред родителите си и гостите това, което са научили в школата през учебната година.

Национална библиотечна седмица 17-22 май 2010 г.

12.05.2010

Във връзка с професионалния празник на библиотекарите, библиотеката при Читалище “Отец Паисий” гр. Сандански се присъединява към инициативата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Инициативата ще протече под мотото „Модерната библиотека – твое право”.

В периода 17-21 май 2010 г. Библиотеката обявява Дни на отворените врати.
- Безплатен читателски абонамент за всички, посетили през тези дни библиотеката и изявили желание да станат нейни читатели
- Дни без глоби за закъснели и невърнати в срок книги
- Дни без такси за ползване на Читалните на Библиотеката
- Дни за безплатно ползване на Интернет
- Витрина в „Заемна за възрастни”от стари и редки издания на книги
- Инициатива „Да подарим своя любима книга на библиотеката”
- Разпространение на рекламни и промоционални материали за Националната библиотечна седмица.

В рамките на седмицата ще бъдат организирани и проведени следните инициативи :
1. Детско утро „Ден на приказката” – средата на м. май 2010 г. – Детски отдел
2. Работа с речници и енциклопедии и запознаване с периодичния печат в Читалня за възрастни – беседи с ученици от училищата в града – Читалня за възрастни
3.Открит урок по случай 170 г. от рождението на Хаджи Димитър (1840 – 1868), български революционер, войвода и национален герой и 170 г. от рождението на Стефан Караджа (1840 – 1868), български революционер, национален герой. 10-11.05.2010 г. – Заемна за възрастни
4. Открит урок на тема „Световен ден на информационното общество” – 17.05. 2010 г. – Заемна за Възрастни
5. Седмица на отворените врати – безплатна регистрация на нови читатели в рамките на националната библиотечна седмица –всички отдели на Библиотеката
6. Радиопредавания посветени на Националната библиотечна седмица, които ще се проведат в Радио Гея и местния радиовъзел – средата на м. май – главен библиотекар
7. Срещи с местните пенсионерски клубове в рамките на Националната библиотечна седмица – Библиотека

Активен творчески процес в Читалище „Отец Паисий“

10.05.2010

Първата седмица на месец май 2010 година беше наситена с редица мероприятия – концерти, фестивали, чествания и др.

От 30-ти април до 2-ри май се проведе фестивалът „Изгряват звезди” в гр. Петрич, където Вокална група „Звънче” спечели втора награда.
На 2-ри май в концерта под надслов „Пея и танцувам за моя град”, проведен по инициатива на читалището се изявиха всички певчески и танцови формации участващи активно в дейността му.

На 3-ти май участие във фолклорния фестивал „Южни слънца”, гр. Петрич взеха Танцов състав „Звездица”, който спечели второ място в направление „Танцово изкуство” и Народен хор „Славей”, който получи Трето място в направление „Надпяване”. Имаше и индивидуална награда за Елена Георгиева – трето място в направление „Надпяване”.

На 5-ти май камерен състав от АНПТ „Никола Вапцаров” посети гр. Ново село, Република Македония, където съставът взе участие в концерт посветен на празника на града.

На 6-ти май, Гергьовден, ръководството на читалището отбеляза Ден на храбростта и Българската армия с поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите във войните. А вечерта, в Интерхотел „Сандански” беше проведен Празничен концерт за гостите на хотела, в който се изявиха Женска фолклорна група „Здраве” и камерен състав от АНПТ „Никола Вапцаров”.