НОВИНИ

Представяне на книгата „90 години огнище на светлина и знание“

25.11.2009

На 27 ноември (петък) от 18 часа, в Конферентната зала на Интерхотел „Сандански“, Читалище „Отец Паисий“ ще представи юбилейната книга „90 години огнище на светлина и знание“, чийто автор е Вангелия Поповчева. (още…)

Препоръчителен списък – „БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРИ”

19.11.2009

Библиотеката при Читалище „Отец Паисий“

предлага на вниманието на

МАЛКИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Препоръчителен списък

„БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРИ“

(още…)

Обявен е списъкът от обществени библиотеки, предложени за включване в първата фаза (Етап 2009) на Програма „Глоб@лни библиотеки – България”

10.11.2009

Библиотекта при Читалище „Отец Паисий“  е сред 455 обществени библиотеки от 234 общини на страната предложени за включване в първата фаза (Етап 2009) на Програма „Глоб@лни библиотеки – България“. Програмата цели да насърчи модернизирането на библиотеките в цялата страна, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество. Библиотеките-партньори ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетители и обучение за своите служители, обслужващи посетителите. Очаква се библиотеките да разширят обхвата на предлаганите услуги, да станат по-привлекателни за хората и да играят по-значима роля в развитието на местните общности.

За повече информация: http://www.glbulgaria.bg/page.php?c=8&d=59

90 годишна приказка за Народно читалище “Отец Паисий”

02.11.2009

„…Девет десетилетия това културно светилище е пазител на българската духовност, образователен център и школа за родолюбие.“

Това каза Президента на РБ, Георги Първанов в поздравителния адрес до г-н Атанас Стоянов – председател на НЧ „Отец Паисий“ във връзка с 90-годишния юбилей.

„…Вие сте пример за родолюбие и  всеотдайност и аз съм истински горд, че във Ваше лице виждам последователи на народните будители. “ – подчерта Министър председателя на РБ, Бойко Борисов в поздравителния си адрес.

Спектакълът – по сценарий и режисура на Магдалена Христова – мениджър на Читалище “Отец Паисий”, проследи историята на санданското читалище. Дядото /Николай Кимчев/ и Внучето / Цветелина Гаджелова/ ненатрапчиво и майсторски водеха развитието на приказката. Черно-белите архивни снимки на някогашните самодейци, показани в документалния филм,  “оживяваха“ в цветни багри и устремни ритми – на същите състави, макар и с други хора, поели щафетата и пренесли я до днес. ВГ „Звънче“ представи откъс от детската оперета „Веселият трамвай“ изпълнена за пръв път през 1987 година. Бурни аплодисменти получи нашият съгражданин оперният певец Симеон Симеонов, който пя под акомпанимента на китаро-мандолинния оркестър. Гост за празничния концерт беше народната певица Лили Цветкова. В концерта взеха участие също танцова формация „Хоуп“ и Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров“. (още…)